10 Mayıs 2012 Perşembe

7/5.1. Din Güzel Ahlaklı Olmaya Nasıl Katkı Sağlar?
Ahlak, huy, yaratılış, seciye, adet, alışkanlık anlamlarına gelir. Terim olarak ise toplumu oluşturan bireylerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleridir. Aynı zamanda bu davranışların temelini araştıran bilgi dalına da ahlak denmektedir.Ahlak, iyi ve kötüyü inceleyen, kaynağını da töre ve geleneklerden almayı amaç edinen bilim dalıdır. Ahlakın amacı, insanlara dünya ve ahiret mutluluğu kazandırmaktır. Ahlakın konusu insanın iyi ve kötü bütün davranışlarıdır. Yeryüzünde kültürsüz bir toplum olmadığı için, birlikte yaşayan insanlar bu tür değerlere sürekli muhtaçtırlarHer din, bir dünya görüşü yanında aynı zamanda bir ahlak anlayışı da getirmiştir. Büyük ilahi dinlerde bu açıkça görülmektedir. Bu dinlere inananların yaşantıları kendilerine özgü ahlak anlayışlarından etkilenerek şekillenmiştir. Çünkü hem dinler hem de ahlak anlayışları insanların neleri yapması ve nelerden de kaçınması gerektiğine ilişkin prensipler içerirler. İnsan, başkaları ile birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşamayı ahlak ve dine önem vererek başarabilir. İslam ahlakının temeli de İslam dinidir. İslamın iki önemli kaynağı olan Kur’anı Kerim ve Peygamberimizin sünneti islam ahlakının temelini oluşturur. Peygamberimizin hadislerinde:
 “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” ve “Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır buyurulmuştur.  Şu ayetler İslam’daki din-ahlak ilişkisini gösteren güzel örneklerdir: “Doğrusu size Allah’tan bir nur ve apaçık bir Kitap gelmiştir. Allah, rızasını isteyenleri onunla mutluluk yollarına eriştirir ve onları izni ile karanlıklardan aydınlıklara çıkarır. Onları doğru yola iletir” (Maide 15-16) “İşte bu Kur’an, indirdiğimiz feyz kaynağı bir kitaptır. Artık buna uyun ve kötülüklerden kaçının. Böylece esirgenmiş olursunuz.” (En'am 155) Atatürk’ün de ahlak anlayışı ulusumuzun birlik ve beraberliğini sağlamlaştıracak ve geliştirecek doğrultudadır. O bir sözünde “Hiç bir ulus yoktur ki, ahlak temellerine dayanmadan yükselsin ” demiştir.

7/5.2. İslam'da Övülen Bazı Ahlaki Tutum ve Davranışlar



Ahlaki tutum ve davranış, dini açıdan şu anlama gelir.Dinin övdüğü güzel davranışların birey tarafından benimsenmesi ve sürekli olarak uygulanmasıdır.Güzel davranışlarla, doğruluk, yardımlaşma, emaneti koruma ve günü geldiğinde geri verme ve adaletli olma gibi değerler kastedilmektedir.

1 yorum:

  1. biraz bilgi çokluğu var gibi geldi bana. onun dışında temanız çok hoş.

    YanıtlaSil