24 Nisan 2012 Salı

Din Güzel Ahlaklı Olmaya Nasıl Katkı Sağlar?

Ahlak, bir toplumda kişilerin iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan huylardır. Bu huylar söz ve davranışlarla iyi- kötü gibi değer kazanır. Ahlak, insanı mutlu edecek kuralları belirler. Din ve ahlak arasında sıkı bir ilişki vardır. Din; insanın zorlama olmadan, çıkar gözetmeden, içtenlikle iyi ve güzel işler yapmasına katkı sağlar.
Dinimizin amacı insanları iyiye doğruya ve güzele yönelterek onların mutlu olmalarını sağlamaktır. Bunun için din öncelikle ahlak ilkelerinin davranışlara yansımasını öğütler. Bireyin ve toplumun huzur içinde yaşaması, güzel ahlakın benimsenmesi ve yaygınlaşmasına bağlıdır.
İslam dininde ahlaka ve güzel davranışlara büyük önem verilmiştir. Kuran-ı Kerim güzel ahlaklı olmayı tavsiye etmiştir. İyi ve kötü ahlaklı kimselerin durumu Kuran-ı Kerim'de şöyle ifade edilmiştir: "Andolsun ki kim, özünü iyice temizlemişse kurtulmuştur, kim de özünü kirletmişse ziyan etmiştir." Ayrıca ibadetlerin güzel ahlaklı olmaya katkısı da Ankebut Suresinin 45. ayetinde şöyle vurgulanmıştır: "...Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar..."
Ahlak ile din birbirini tamamlar. Dinin tavsiye ettiği ahlaki kurallar, iş ve davranışlarımıza değer katar. Din doğruluğu, yardımlaşmayı, sabırlı olmayı öğütler ve bunların güzel sonuçlarına dikkat çeker. Dinimizce haram sayılan yalan söylemek, hırsızlık yapmak, iftira etmek gibi davranışlar ahlaki olarak da kötü kabul edilir.